přihlášení/registrace obědů
Co je potřeba udělat, aby se žák mohl začít stravovat?
Aby se strávník mohl začít stravovat v naší školní jídelně, je nejprve potřeba provést několik jednoduchých administrativních kroků.
V případě jakýchkoli nejasností se neváhejte obrátit na vedoucí školní jídelny
Kancelář školní jídelny
327 315 742
Mail školní jídelny
01.
Vyplnit přihlášku a odevzdat v kanceláři školní jídelny.
Přihlášky jsou k dispozici buď v kanceláři školní jídelny
v čase 7:30 – 15:30 anebo si přihlášku stáhněte a vyplňte předem.
Přihláška ke stravování
02.
Zakoupit strávníkovi čip.
Čip je zálohován částkou 121 Kč, která se vrací, když ho strávník nikde neztratí.
03.
Obědy zaplatit.
Lze tak učinit v hotovosti, inkasem, bezhotovostním převodem nebo trvalým příkazem.
OBJEDNÁNÍ / ODHLÁŠENÍ / ZMĚNA OBĚDŮ PŘES INTERNET
přes webové rozhraní portálu strava.cz si naši strávníci mohou sami přihlásit/odhlásit/změnit oběd.
CENY OBĚDŮ
I. kat. děti 7-10 let – 32 Kč
II. kat. děti 11 – 15 let – 37 Kč
III. kat. děti nad 15 let – 42 Kč
INFORMACE
Internetové objednávání stravy: www.strava.cz, kód jídelny 6576
Číslo účtu: 115 – 2156480257/0100
Popis příjemce: příjmení a jméno strávníka
STÁVAJÍCÍ STRÁVNÍCI
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore
PO UKONČENÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore
Stravování - Legislativa
Školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem a stát proto pro něho stanovuje poměrně přesná pravidla.
Skutečnou alfou a omegou je vyhláška č. 107/2005 o školním stravování, která určuje, jak mají školní obědy vypadat v praxi. Nepředstavuje nijak těžké nebo odborné čtení a tak se s ní snadno může seznámit každý rodič.
Vyhláška stanovuje dva základní požadavky:
- Rozmezí finančního limitu na nákup potravin, z nichž bude oběd připraven.
- Průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd (tzv. spotřební koš) – sledovanými potravinami jsou maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, tuky, cukry, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny
Základní pravidlo zní: Dotované školní stravování je možno poskytovat pouze tehdy, jestliže splňuje požadavky stanovené touto vyhláškou.
Dalším předpisem, který výrazně koriguje provoz školních jídelen, je vyhláška č. 137/2004, obsahující pravidla, kterými se školní jídelna musí řídit v oblasti hygieny. A ta jsou často tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, u některých ji dokonce vylučují.
Dodržování spotřebního koše bývá předmětem kontrol (ČŠI, KHS) a žádná jídelna si ho nedovolí ignorovat. Nemůže přitom brát ohled na individuální požadavky jednotlivých strávníků.
Od roku 2015 mají jídelny navíc k dispozici Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které popisuje jaký pokrm a kolikrát za měsíc ho máme uvařit.
Nutriční doporučení pro obědy:
Polévky
zeleninové – min. 12x/měsíc, luštěninové – min. 4x/měsíc, masové – max. 1x /měsíc
Hlavní jídla
ryby – min. 2x/měsíc, vepřové maso – max. 4x/měsíc, bezmasé nesladké jídlo – 4x/měsíc, sladké jídlo – max. 2x/měsíc, luštěniny 2x/měsíc
Přílohy
houskové knedlíky – max. 2x/měsíc, bram.knedlíky – max. 1x/měsíc
Zelenina
zelenina čerstvá – min. 8x/měsíc
Věřte, že není jednoduché sestavit jídelní lístek tak, aby vyhovoval zásadám správné výživy, finančnímu limitu, dětem, rodičům a ještě splňoval spotřební koš a nutriční doporučení.
V naší jídelně připravujeme čerstvě lisovanou šťávu z ovoce a zeleniny, polotovary používáme co nejméně, polévky jsou vařené z čerstvých surovin, 1x měsíčně místo polévky připravujeme předkrmy. Bramborovou kaši vaříme pouze z brambor, maso se snažíme brát co nejvíce čerstvé, ryby – sumeček africký je chlazený, ale ne všechny ryby si můžeme dovolit vzhledem k finančnímu limitu brát chlazené.
Smyslem vzdělávání na Sadovce je, aby se naši žáci dokázali samostatně a sebevědomě rozhodovat, byli odpovědní za sebe a za své okolí, ve kterém žijí – ať už v průběhu prvních devíti let školního života nebo kdykoliv později.
NEJČASTĚJŠÍ ODKAZY
SLEDUJTE NÁS